De Wissen Fair

Op zondag 25/08/2024 wordt de eerste editie van De Wissen Fair aan Visitor Center De Wissen georganiseerd! Een creatieve, speelse en leerrijke dag georganiseerd door de 4 partners van Visitor Center De Wissen: Visit Dilsen-Stokkem, RivierPark Maasvallei, Limburgs Landschap vzw en het Provinciaal Natuurcentrum Limburg. 

DE WISSEN FAIR PROGRAMMA

Doorlopend programma

10:00 tot 15:00 uur - gratis 

Maaslandse Makersmarkt: RivierPark Maasvallei bruist van het creatief talent! Lokale creatievelingen en producenten van streekproducten uit het Maasland tonen en verkopen hier hun zelfgemaakte producten. Leuke handgemaakte juweeltjes, originele keramiek, zelfontworpen kaartjes, heerlijke streekproducten,... Dit en nog veel meer kan je aan de haak slaan op de Maaslandse Makersmarkt!

Foodtrucks: Honger gekregen van het fietsen of het struinen langs de marktkraampjes? Laad je batterij terug op met een exotisch hapje, een verfrissend drankje of een heerlijk ijsje! Lunchen met zicht op de Oude Maas kan je doen bij onze buren van Brasserie De Wissen. 

Plantenruilstand: Wil je in je moestuintje experimenteren met vergeten groenten? Wil je je monstera ruilen voor een originelere kamerplant? Heb je te veel tomatenzaadjes en zou je volgende zomer graag wat chiliplantjes kweken? Neem de zaadjes, stekjes of planten die je te veel hebt mee en ruil ze aan onze plantenruilstand! Wij zorgen alvast voor heel wat leuke kruiden-, groenten- en andere plantjes!

Zaadbommen maken: We gaan samen zaadbommen maken om onze omgeving op te fleuren en bij te dragen aan biodiversiteit. Met deze leuke activiteit kunnen we zaden planten op plekken die moeilijk bereikbaar zijn en helpen we de bestuivers een handje! I.s.m. Limburgs Landschap vzw

Eco-printing: We ontdekken de kunst van eco-printing en geven oude kleding een nieuw leven door het drukken met materialen die we uit de natuur halen. Takjes, blaadjes, stengels en veren,… Breng gerust je eigen T-shirt mee en laat je creatief gaan! I.s.m. Limburgs Landschap vzw

Maaskeien beschilderen: Laat je inspireren door het mooie Negenoord-Kerkeweerd met zijn grote grazers en unieke fauna en flora om een Maaskei te beschilderen. Voor jonge en minder jonge creatievelingen!

Speelzone: Leef je uit in de speelzone van onze mooie vijvertuin: bouw een zo hoog mogelijke toren met wissen, speel een spelletje KUBB of één van de volksspelen.

Maaskruidenwandeling & workshop aromatherapie

09:30 tot 12:00 uur - € 12 p.p.  Koop hier je ticket.

Na een boeiende kruidenwandeling door natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd maak je zelf, onder begeleiding van de herboriste, een heerlijk geurende huisspray met jouw favoriete (Maas)kruidengeur!
Afstand wandeling natuurgebied Negenoord: -/+ 2,5 km

Workshop mezenbolhouder vlechten

10:00 tot 11:15 uur - € 5 p.p.  Koop hier je ticket.
11:15 tot 12:00 uur - € 5 p.p.  Koop hier je ticket.

In deze workshop leer je in korte tijd enkele eenvoudige vlechttechnieken. Na de uitleg van onze vlechtster ga je zelf aan de slag met wilgentakken. Het eindresultaat is een leuke, natuurlijke mezenbolhouder. Deze workshop is dus niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor de vogels in je tuin!
De workshop is geschikt voor jong en oud (vanaf 8 jaar).

Kleimeditatie op het vlot

10:15 tot 12:30 uur - € 12 p.p.  Koop hier je ticket.
12:45 tot 15:00 uur - € 12 p.p.  Koop hier je ticket.

Samen met je medecursisten peddel je in een Canadese kano naar het vlot op de Oude Maas. Kabbelend op het vlot doe je o.l.v. Rebekka van Crealiever een ademhalingsoefening om tot rust te komen. Daarna doe je samen een kleimeditatie: je maakt op gevoel een creatie in natuurklei.

Na de kleimeditatie krijg je een natuurzakboekje van gerecycleerd papier en een pen gemaakt uit tarwestro. Je start alvast met een creatieve activiteit in jouw boekje. Dit boekje kan je na het creatief atelier blijven gebruiken tijdens je natuurwandelingen om kleine schetsen, gedichten of notities in te maken.

Ervaring met meditatie of creatief bezig zijn is niet nodig. Het belangrijkste is dat je openstaat voor de ervaring. Wanneer je contact hebt gemaakt met de rust in jezelf, komt hetgeen je creëert helemaal voort uit jouw gevoel. Vaak sta je versteld van wat je gemaakt hebt en hoe je eigen creativiteit aangewakkerd is door stil te staan bij jezelf.

Tweelandenfietstocht

10:30 tot 11:30 uur - Reserveer hier je gratis ticket.
12:30 tot 13:30 uur - Reserveer hier je gratis ticket.

Onze Maasverkenner neemt je al fietsend mee langs pittoreske dorpjes en adembenemende natuur aan weerszijden van de Maas. Laat je verrassen door de weidse uitzichten, de talrijke watervogels en de grote grazers.

De fietstocht start aan de betonnen wand op de parking van Visitor Center De Wissen.

Dilsen-Stokkem_72dpi-220604-162757-04537.jpg

Rondleiding in de nieuwe expo

10:30 tot 11:00 uur - Reserveer hier je gratis ticket.
11:00 tot 11:30 uur - Reserveer hier je gratis ticket.
13:30 tot 14:00 uur - Reserveer hier je gratis ticket.
14:00 tot 14:30 uur - Reserveer hier je gratis ticket.

Tijdens De Wissen Fair wordt de nieuwe expo 'Rust en ruimte voor vogels in de Maasvallei' op de eerste verdieping van Visitor Center De Wissen gelanceerd.

Welke vogel spiest zijn prooien op doornen of prikkeldraad? Waarom is de Maas zo'n belangrijke natuurverbinding voor heel wat vogelsoorten? Je hoort het in avant-première van onze gids!

Speakers' corner

10:45 tot 12:15 uur - gratis, reserveren is niet nodig.

In onze speakers' corner, met een knipoog naar voorbeeld in Londen, kan je komen luisteren naar volgende experten: 

  • 10:45 uur: Maas clean up (Sylvia Spierts - IVN Natuureducatie)
  • 11:00 uur: De zwaluw (Ruben Beerens - Natuurmedewerker RLKM)
  • 11.15 uur: Gered door de boomkikker (Ignace Schops - Directeur RLKM)
  • 11:30 uur: Maas clean up (Sylvia Spierts - IVN Natuureducatie)
  • 11:45 uur: De zwaluw (Ruben Beerens - Natuurmedewerker RLKM)
  • 12:00 uur: Gered door de boomkikker (Ignace Schops - Directeur RLKM)

Workshop fiets herstellen

11:00 tot 12:00 uur - gratis, reserveren is niet nodig.
14:00 tot 15:00 uur - gratis, reserveren is niet nodig.

Wil je zelf je binnenband kunnen vervangen? Hoe vaak moet je je ketting smeren? Wil je je remmen zelf juist kunnen afstellen? In deze workshop leer je hoe je je stalen ros in topconditie houdt!

De workshop vindt plaats aan de fietsherstelzuil van het gloednieuwe servicepunt. 

Workshop pyrografie: nestkastje decoreren

12:15 tot 15:30 uur - € 12 p.p.  Koop hier je ticket.

Tijdens deze workshop o.l.v. Saskia van 'Sjiekerie' brand je jouw eigen afbeelding of tekst in een houten vogelhuisje.  Je hoeft hiervoor geen tekentalent te bezitten, iedereen kan houtbranden! Maak zelf een leuk ontwerp of kies eentje uit de voorbeelden die Saskia mee heeft. Je tekening wordt eerst op het vogelhuisje overgebracht. Daarna ga je met de houtbrander deze tekening in het hout branden. Zo maak je van het vogelhuisje jouw eigen unieke eyecatcher voor in de tuin!

Voor creatievelingen vanaf 12 jaar.

Vogelsafari

13:00 tot 15:00 uur - Reserveer hier je gratis ticket.

De ooievaars zijn al naar het zuiden vertrokken. Maar tijdens deze safari spot je waarschijnlijk wel visdieven, krakeenden, zomertortels en putters. Om er maar een paar te noemen!
Vogelkenner en directeur van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw neemt je mee op een boeiende tocht door het prachtige natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd.

Wandelschoenen aangeraden, tocht van 5 km, je mag een verrekijker meenemen.
De wandeling start aan de betonnen wand op de parking van Visitor Center De Wissen.

I.s.m. Limburgs Landschap vzw

Wildplukwandeling & workshop kruidenzout maken

13:00 tot 15:00 uur - € 12 p.p.  Koop hier je ticket.

Ontdek, pluk, proef en geniet! Wat is er leuker en lekkerder dan plukken en eten uit de natuur? Wil jij ook graag weten wat je allemaal uit de natuur kan eten, hoe je planten kan gebruiken voor je huisapotheek of in het huishouden?

Je komt te weten waarom wilde planten zo gezond voor ons zijn, hoe je ze kan herkennen, waar je mag plukken maar ook welke planten je zeker niet mag eten.

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar eetbare wilde planten langs de oevers van de Maas en verzamelen we ingrediënten om een Wild Maaslands Kruidenzout te maken dat je mee naar huis mag nemen.

Beverburcht bouwen

13:00 tot 15:00 uur - gratis, reserveren is niet nodig.

Bouw als een echter bever een kamp in het speelbos van natuurgebied Negenoord!

Activiteiten

Naar top